Press "Enter" to skip to content

Při doplňování minerálů upřednostněte chelát

0

Ještě před půl stoletím platilo, že pokud si dopřejete vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, luštěniny, celozrnné obiloviny a zdravé tuky, budete svému tělu dodávat potřebné prvky ve vyvážené formě. Postupně se však tato pravda začala bortit v důsledku intenzifikace zemědělské velkovýroby. Tou byla zprvu snaha zasytit hladové krky rostoucího počtu obyvatel a v Československu se již od 60. let dařilo pokrýt zemědělskými plodinami veškeré tuzemské požadavky. Dnes se situace změnila a jde především o zisk a obživu podnikatelských subjektů. Ani jeden, ani druhý model však důsledně nepracuje s důležitými informacemi, které varují před deficitním obsahem některých minerálů v úrodné půdě. Tím nejvíce zasaženým je hořčík.
chia semena a vařečka
Někteří vědci dokonce hovoří o značném nedostatku hořčíku v západní civilizaci. Měli bychom jej doplňovat v podobě tablet, ale jaké z nich si vybrat, když jich je na trhu přehršel?
jablko ve vodě

Chelátová vazba

Vědci poměrně nedávno zjistili, že tato vazba je přirozená pro vstřebávání minerálů z potravy. Jedná se o soustavu tvořenou vazbou dvou molekul aminokyselin svírajících minerál. Tím se liší např. od organické nebo anorganické formy, které jsou běžně na trhu dostupné, levnější, a tím pádem pro firmy výnosnější business. Organickou poznáte snadno, tu tvoří seskupení organické kyseliny s minerálem (nejčastěji jako Mléčnan, Glukonan nebo Citronan). Výrobky s chelátovou vazbou jsou popsány jako Bisglycinát nebo Chelát.
Anorganická forma je nejméně výhodná, vstřebává se pouze několik procent minerálu a příliš se nedoporučuje. Jsou to např. Chloridy, Hydroxidy, Sírany, Oxidy a uhličitany.
semi drahé kameny

V čem je výhodná

Zejména vstřebatelností. Prochází trávicím traktem nezměněna a není ovlivněna působením dalších látek. Vstupuje pak přímo do krve z tenkého střeva. V podstatě se tato vazba shoduje s přirozenou potravou např. v podobě zeleniny a ovoce, kde jsou také minerály navázány na aminokyseliny.