Press "Enter" to skip to content

Bussines, bussines, bussines

0


Co očekáváte, když čtete tento titulek? Čekáte přednášku na toto téma? Nebo snad stížnosti, jak to v takovém bussinesu dnes chodí? Ano, mohu Vám tu začít vyprávět, o tom, jak zkažená mašinerie dnes obchod je. Jak si každý ke všemu přidá větší než malou přirážku, jen aby vydělal, jak se vše šidí, zrychluje a technologizuje pro ještě větší a větší zisk. Jak vše, dokonce i zdravotnictví se stalo obchodem pro peníze. Kdo peníze má, má lepší péči, lepší léky, lepší možnosti a ten, kdo není tak bohatý vlastně ostrouhá. To Vám tu dnes vyprávět nechci, to dozajista všichni víte sami.

zemědělský trh




Místo toho Vám chci říci, co je to vlastně bussines, proč a jak funguje a kdy vzniknul. Bussines, česky obchod je směna jedné veličiny za jinou. Jinak řečeno, v obchodě jeden dává něco svého, aby získal to, co vlastní někdo jiný.  Mění se peníze a jiné ceniny za zboží i služby, dokonce i za informace. V učebnicích ekonomie jistě každý dokážeme najít mnoho definic vystihujících tento pojem.

Bussines vznikl již v prehistorických dobách, protože i dávní lidé toužili mít něco, co v jejich oblasti nerostlo nebo nežilo. Například lidé ve vnitrozemí chtěli jíst i ryby, lidé v jiných oblastech ovoce či zeleninu, které se u nich nedařilo. Protože tehdy ještě neexistovali peníze, měnilo se zboží za zboží, či cenné věci jako sůl a zlato. Protože hrouda zlata se špatně převážela a ještě hůře dělila, začali lidé tisknout z drahých kovů mince, které se mnohem snadněji skladovali, převáželi i dělili. Ještě později se začali tisknout první papírové bankovky, které byly kryté zlatem. Ovšem v dnešní době, už ani bankovky nejsou zlatem v ekonomikách státu kryty. Zkrátka pokrok.

podnikatel s krabicemi


Bussines se také dnes přenesl mnohdy z fyzické podoby, do podoby elektronické díky vývoji vědy a techniky. Jste také zvědaví, jak se vyvine za několik dalších století?