Press "Enter" to skip to content

Mami, já se nudím

0

Každá z nás od svých potomků čas od času zaslechne tuto větu. Co od nás dítě vlastně očekává? Vyžaduje tak pozornost, čeká, až mu nějakou závavu, nebo činnost zadáme, nebo se zkrátka nudí a bloumá domem a neví do čeho píchnout?
Ano, můžeme to vyřešit tak, že dítě posadíme před televizi, počítač, nebo mu do ruky vrazíme tablet, ale když už dítě tuto větu vyřkne, měli bychom se my, dospělí nad tím  zamyslet a dítě  se aspoň pokusit nějakou vhodnou formou zabavit.
Pokud je už školou povinné, můžeme ho zkusit poslat se učit, ale pokud se nudí, nemá zřejmě náladu a v tu chvíli ani schopnost se na učení soustředit, proto je lepší učení odložit na nějakou vhodnější dobu.
znuděný chlapec u okna
Co takhle svolat ke stolu celou rodinu a oprášit staré dobré deskové hry? Ať už se jedná o karty, Člověče, nezlob se, kostky, puzzle, mikádo, nebo nějaké novější hry, či hlavolamy, které jsou ve velkém k dostání na trhu, dítě bude zřejmě rádo, že se mu věnuje celá rodina a je vlastně středem pozornosti, protože celá tato akce vznikla na jeho popud. Uvidíte, jak to prospěje všem zúčastněným, pro správné fungování rodiny je nutné, aspoň čas od času, aby rodina i v dnešní uspěchané době trávila pohromadě nějakou tu volnou chvilku a tím se stmelila a měla tak společné zážitky.
holinky a deštník
Každý rád mlsá a každý se rád dobře nají. Pro nás, které vaříme denně, je to rutina a mnohdy dítě odbydeme, pokud chce pomáhat s tím, že nás bude zdržovat a že když si to uděláme samy, bude to rychlejší.  Pozvěte dítě, ať vám jde pomoci do kuchyně nějakou tu dobrotu připravit. Ano, sice to bude trvat delší dobu, pokud se jedná o menší dítě, bude v kuchyni i větší nepořádek, než obvykle, ale aspoň se zabaví a bude na sebe pyšné, že dokázalo pomoci a jídlo, byť s pomocí dospělého připravit. Je zapotřebí, abychom dítěti dokázaly najít vhodnou činnost a přizpůbit tak věku a schopnostem dítěte. Totéž platí i pokud dítě zapojíte do úklidu domácnosti.
Pokud máte doma „tvořílka“, který rád vyrábí, zkuste si s ním někdy něco vyrobit. S pomoci dospělého navíc může vytvořit i věci, které by samo nedokázalo. Na internetu je spousta tipů, co se dá udělat i z věcí a materiálů, které by za jiných okolností letěly do koše.
hra člověče nezlob se
Když aktuálně potřebujete do obchodu, je i tato záminka ideální k nějaké akci „venku“. Cukrárna, bazén, s většími dětmi nakupování, s menšími nějaký zábavní park, který se většinou nachází v každém větším obchodním centru, muzeum na téma, které ho zajímá,… možností je spousta.
Podceňovat bychom neměly ani čtení, či vyprávění pohádek.
Pevně věřím, že nudících se dětí bude co nejméně a budete se moci užívat vzájemné blízkosti.