Press "Enter" to skip to content

Psyllium je rozpustná přírodní vláknina z Jitrocele indického

0

Současná „západní“ strava by se dala přirovnat k chaotickému a bezmyšlenkovitému životnímu stylu. Mnozí lidé se stravují přímo katastrofálně, někteří dokonce ani netuší, že jejich strava je vede do sebezáhuby. Rafinace cukru a mouky, zbavení mnoha potravin řady živin, nevhodné zpracování surovin, cukrovinky, alkohol, příliš mnoho živočišných potravin – to vše má za následek zbytečná lidská trápení. Jedním z problémů nešetrně zpracovaných obilovin a pekárenských výrobků je nedostatek vlákniny. Typickým příkladem je snídaně v podobě smaženého vejce, šunky či salámu, a několika rohlíků namazaných máslem a sýrem. V takové snídani není prakticky žádná vláknina, a to pak způsobuje hnilobný rozklad v trávicím traktu. Jistě není nutné dodávat, jak tohle může skončit.

jitrocel na Psyllium

Samozřejmě, že ideální je přejít na zdravější stravu s dostatkem celozrnných obilovin, luštěnin, ovoce a zeleniny, kde je vláknina obsažena ve správném poměru, ale ne vždy se nám daří takový stravovací režim dodržet, zvláště v zaměstnání, nebo tam, kde máme omezený zdroj přirozených potravinových zdrojů.

Pomoc ve formě rozpustné vlákniny

V takových případech si můžeme vypomáhat rozpustnou vlákninou z Jitrocele indického, s názvem Psyllium. Usnadňuje trávení a podporuje správné vyprazdňování, čímž redukuje zácpu.

vláknina Psyllium

Dodržujte dávkování – Psyllium jako zdroj přidané vlákniny se musí dávkovat ve velmi omezeném množství, které je uvedeno na obalu výrobku. Vhodné je také poradit se v případě nejasností s lékařem. Dospělí zdraví lidé užívají jako prevenci vlákninu v maximálních dávkách 4 až 5 kávových lžiček denně, děti a těhotné a kojící ženy pouze jednu lžičku. Podmínkou správného působení je dostatečný příjem tekutin.

Nezapomínejte na kontraindikace – některé choroby, především tzv. náhlé břišní příhody, vyžadují naopak opačný postup – minimální dráždění sliznic trávicího traktu a šetrný způsob podávání výživné potravy, jako jsou ovocné a zeleninové šťávy, vývary, kašovitá strava atp. Vláknina se nesmí přidávat v situacích, jako je zánět slinivky či pobřišnice, vředová choroba, zánět slepého střeva a neprůchodnost střevní.